amber verstraelen

Brief aan Amber Verstraelen (’t Hof bySONder: ‘Weldra gaan ook hier de letteren knetteren’

12 juni 2022

Ambitieus Amber,

zoals jullie ’t Hof bySONder aanpakken in het stadshart van Mechelen waar vroeger de vermaarde kampeermaterialenwinkel De SON huisde. Jullie noemen het een gedeelde winkelruimte, een circulaire pop-up. Ik lees in jullie folder en op de website: “creatievelingen, ambachtelijke geesten en circulaire makers vinden hier een plek om hun duurzame, circulaire, gezonde, eerlijke, lokale & ambachtelijke producten in de kijker te zetten en klanten te verwelkomen in een inspirerende circulaire omgeving.” Ik voel me aangesproken. Vooral omdat ik graag op ontdekkingstocht ga. Ik kan laat er heel graag mijn nieuwsgierigheid bevredigen.

Ik luister graag als ik je hoor vertellen dat het allemaal heel spontaan gegroeid is. De buurtbewoners hadden nood aan een ontmoetingsplaats waar écht iets te beleven viel. In dat opzet zijn jullie meer dan geslaagd. En er volgt nog meer moois! Jullie hebben me ingefluisterd dat schrijvers er weldra ruimte en een forum krijgen. Dat klinkt als: weldra gaan hier ook de letteren gezellig knetteren. Daar verlang ik echt wel naar. Wie gaan jullie hierbij betrekken? Want Mechelen kent wel een pak straffe schrijftalenten, zoals Luc Deflo, Sterre Carron, Lode Melis of Hans Sterck. Ik vergeet er beslist enkelen. Misschien ook Mark Uytterhoeven? Hij en ik kennen elkaar niet, maar zijn allebei geweldige fan van oud-wielerkampioen Herman Van Springel. Mark schreef over Herman een prachtig eerbetoon: Herman68. Ik heb het al minstens 68 keer gelezen.

Spontaan denk ik nu aan een andere Herman, ook Mechelaar, maar niet meer onder ons: Herman de Coninck. Zou ik jullie kunnen verleiden om dit nieuwe literaire initiatief als een eerbetoon aan hem op te dragen? Misschien wel zijn naam geven? Het kan volgens mij alleen maar inspirerend werken. Onlangs werd Herman nog herdacht door Pat Donnez in ‘Vingerafdrukken op het venster’, een fijne hommage in het Mechelse cultuurcentrum. Ik bedacht toen: Herman de Coninck kan je eigenlijk nooit te veel herdenken. Het is zo’n schrijver en dichter die vandaag ook nog steeds veel jongeren kan bekoren. Daarom vind ik het belangrijk dat zijn oeuvre steeds opnieuw onder de aandacht wordt gebracht. Ik geef jullie daarom tot slot nog een extra zetje om mijn idee kracht bij te zetten, in de vorm van een van zijn onsterfelijke gedichten:

Vooraan in mijn tuin vertellen rozen

een helderrode mening waar ik achter sta.

Te kijken.

Ik geloof in socialisme zoals de natuur

Ons dat leert, wie zei dat ook weer: lucht

En zon zijn van iedereen.

De gelijkheid van er is voor allemaal evenveel

Regen, groeien jullie maar, planten.

En de prachtige ongelijkheid die dat oplevert.

Ik kijk uit naar jouw antwoord, Amber, zoals naar een vers geschreven gedicht waarvan de inkt nog schittert als ochtenddauw in de zomerzon.

Antwoord van Amber : ‘Het respect voor het verleden laat toe in het heden dromen te realiseren naar de toekomst toe.

Inspirerende Johan, net iets minder alliteratief dan jouw opening in de eerste brief, die me zeker wel aanzet om je een antwoord te geven, een eigen bysondere brief te schrijven. Ik hoop dat je hem kan smaken.
Ik vraag me zelfs ook af of ik ga durven, of het je gelukt is me uit mijn comfortzone te halen en zelf één van mijn gedichten met je te delen. Misschien hou ik het voorlopig op een vrije bysondere interpretatie van het gedicht dat me sterk bekoorde … het gedicht van die andere Mechelaar, Herman.

Vooraan in mijn vitrine vertellen zakjes en schaaltjes
De zuivercirculaire mening waar ik voor ga
Te pronken.
Ik geloof in coöperativisme zoals de natuur
ons dat leert, wie zei dat ook weer: passie
en talent zijn van iedereen.
Ik geloof in permacultuurdenken zoals de natuur
ons dat leert, overtuigt zoals velen: lucht
en zon zijn voor iedereen.
De gelijkheid van er is voor allemaal wat nodig is
stilte, groeien jullie naar inspiratie
en de prachtige diversiteit die dat oplevert
vanuit bio-ecosystemen en multiculturele gemeenschappen & tradities.
Het respect voor het verleden
Laat toe in het heden
Dromen te realiseren naar de toekomst toe.


Voorlopig dromen we nog veel, we hebben ook enkele jaren stilgestaan. Ik hoop dat 2022 het nieuwe jaar van de actie wordt. Actie om planten te zien groeien, mensen te laten verbinden en samen projecten te ondernemen. Zo geven we invulling aan de nieuwe betekenis van SON – Socio-ecologisch / Ondernemend / Netwerkend – om vanuit onze waarden voor de BALANS tussen werk & leven, de BIO-DIVERSITEIT en de BELEVING mensen te inspireren om zinvol door het leven te gaan. En ook daar heeft de literatuur een niet te miskennen positie in te nemen…
We hebben nog geen grote namen weten te strikken voor onze Bysondere Boekenkast, misschien brengt deze briefwisseling mensen wel op ideeën? We laten ook graag de moelijkheid aan lokaal talent om een platform te vinden waar ze vol passie over hun boeken kunnen komen vertellen, want dat is niet altijd evident voor een pas beginnend schrijver/ schrijfster. 19 juni staat alvast de eerste lezing op het programma, voorgesteld door een vriendin van mij. En ik moet toegeven: ik
vind het best wel spannend… Hilde Van Liefferinge stelt dan haar boek voor Homo sanitariens in de perversitijd. Ze heeft me toevertrouwd dat ze dat op een interactieve manier gaat aanpakken. Onbevangen, spontaan en in harmonie met het publiek leest ze stukken tekst en gedichten voor die aansluitend besproken worden. Ik krijg het er alvast warm van als ik voel wat een potentieel, wat een energie die dag kan teweegbrengen. Kom je ook?
Voorlopig ga ik het hierbij laten, Johan. Mei was een super drukke maand met elk weekend een festival, opendeurdag of braderie voor onze Boutique en Kweekplek. ‘t Was druk en ‘t is ook mooi geweest. Ik heb je geduld dan ook wel iets op de proef gesteld. Maar belofte maakt schuld. En ik kijk er bysonder naar uit deze vriendschap verder uit te bouwen aan de hand van een voorlopig nog prille en hopelijk duurzame briefwisseling.
Nu even herbronnen en voorbereiden op de Zomerbar… Laat ons bij een bysondere cocktail luisteren naar weer zo’n typisch Mechels gegeven: de beiaard, en dit elke maandagavond op ons dakterras met uitzicht op onze Mechelse trots: de toren. De intensiteit waarmee de muziek op het dakterras weergalmt maakt dit ‘by far’ het mooiste plekje om die maandagavonden door te brengen. Laat even buiten beschouwing dat ik natuurlijk niet onbevooroordeeld ben
(knipoogende smilie) 😉
En als dat niet lukt, kijk ik ernaar uit jou en je netwerk aan schrijvende Mechelse talenten te verwelkomen op één van de andere activiteiten uit het programma dat we momenteel klaarstomen voor jullie (wordt zeker vervolgd).
Het ga je goed, hou me op de hoogte en tot ergens onderweg, in ‘t Hof, in Mechelen of omstreken.
Dankbaar voor deze eerste schriftelijke ontmoeting,

bysondere groet.

Mechelen, 07 juni 2022
Goedemorgen Johan,

Wat een bysondere dag vandaag: saba saba of zeven zeven. De dag voor Tanzanianen die dan de economische hoogdag van het jaar vieren. En dit jaar nog eens extra speciaal want zeven juli is uitgeroepen tot Internationale dag van het Swahili en dat wordt voor de eerste keer in 2022 gevierd! De taal die meer dan 100 miljoen mensen in OostAfrica en ver daarbuiten spreken. Mee opgenomen in de lijst der 10 wereldtalen. Toch tof, dat ik kan meepraten 😉
Maar kom, we wijken af. Ik had graag deze brief begonnen met de vraag: Hoe gaat het ermee? Alle goed? Volop van de vakantie aan t genieten? Of ben je nog de laatste loodjes aan t afwikkelen voor je even kan terugplooien op jezelf? Wat leuk dat je nog bent langsgekomen op de boekvoorstelling van Hilde. Ik hoop dat je genoten hebt van je aanwezigheid – al was het dan slechts een extreem korte deelname – jammer genoeg ook niet echt mega representatief, haar teksten vormden immers als rode draad een bysondere sfeermaker, inspirerend en ja voor mij echt ‘goosebumps
material’. Nabesprekingen kunnen daarentegen zo soms teveel naar één of andere richting uitgaan. Anyway, ’t Hof bySONder heeft een boekje gekregen. Ik leen het je met plezier eens uit, mocht je je graag in haar pitsvondige en gevat-humoristische schrijfstijl willen verdiepen. Want lachen is zo gezond en belangrijk om de zaken te relativeren:
Kris, een vriend van mij zegt altijd “als je ergens niet meer over mag lachen, dan wordt het problematisch.” Ik kan dat alleen maar volmondig beamen en herhaal het dan ook altijd als een thema bij mijn kinderen dreigt in de taboe-sfeer te belanden. Wij doen daar dan ook niet aan mee.. 😉 en lachen met alles, zelfs onszelf – gelukkig zit er voldoende diversiteit in ons gezin om geen enkel thema uit de weg te gaan. Diversiteit en liefde want om met gevoelige thema’s te
kunnen lachen is een gevoel van veiligheid en onvoorwaardelijke liefde onontbeerlijk.
Maar kom, genoeg daarover, ik heb je zelfs nog niet gevraagd wat je vrouw van de boekenvoorstelling vond? Wat fijn ook om haar te mogen ontmoeten. Een leuke madame en ik hoop dat we mekaar nog meer zullen zien. Time will tell…
Wat de activiteiten in ‘t Hof betreft hebben we natuurlijk niet stilgezeten. “Bar Bysonder zomert” werd voorbereid en dat heeft een ganse metamorfose van de site teweeg gebracht: de Boutique staat nu in de centrale ruimte, eigenlijk het hart van ’t Hof waar ook de toog staat. De vitrine is momenteel ingericht als Cowerkplek waar ook vergaderingen kunnen doorgaan. De groene zaal (hoofdbestemming: cowerkplek) werd deze zomer omgetoverd tot koele zitplaats,
voor wanneer het buiten om te smelten is – tja je weet het nooit welk weer ons voorgeschoteld wordt in dit Belgische occidentale gematigde klimaat… En wanneer het toch aangenaam weer is, verwelkomen we je graag op ons dakterras waar de bomen, buren en enkele zomerse parasollekes zorgen voor de nodige schaduw. Bij slecht weer ook niet getreurd, dan kan je onderdak nemen in onze Hangaar102, de groene longen van de site. En zo heb ik je ineen meegenomen op een rondleiding door de reeds toegankelijke delen van ons paradijs in Mechelen, een oase van rust en
sereniteit in het centrum van de stad.
Ook ons programma is rijkelijk gevuld. Daar hebben we met de werkgroep de laatste tijd hard aan gepuzzeld. Ik zal je een beknopt overzichtje geven en verwijs je in deze digitale tijden verder graag door naar Facebook of Uit in Vlaanderen voor meer details per evenement.
De maandag-avonden wordt “Samen-koken” voorzien, gezellig, biologisch en gezond, en naar de beiaard luisteren. We zijn tijdelijk de thuishaven voor Food for Thought, een groep geïnspireerde, getalenteerde, fijne mensen die al enkele jaren wekelijks samenkomen rond enerzijds food for the body en anderzijds food for the soul, na het eten wordt er in een ontspannen sfeer stilgestaan bij een maatschappelijk relevant thema, dat kan een film bekijken zijn, een boek bespreken, luisteren naar een presentatie van iemand uit de groep over een thema dat hem/haar bezig houdt tot
improvisatie-oefeningen toe. Een fijne avond verzekerd. Ik genoot altijd zo veel van deze momenten van samen koken en samen (be)leven dat ik het een hele eer vind om dat tijdens de zomerBar in ’t Hof te kunnen aanbieden. Vermits tijdens de zomer heel wat volk op vakantie is, viel de regelmaat een beetje weg en zo willen wij met Bar Bysonder een waardig alternatief bieden. ‘ t Zal niet hetzelfde zijn, toch hoop ik dat de anciens het zullen weten te appreciëren.
Vanaf 20u30 staat het beiaardconcert wekelijks op het programma en één keer in de maand komt Ingrid van Carumbola geïnteresseerden laten kennismaken met de mogelijkheden die haar producten bieden tijdens een “Carumbol Tasting”– shotjes en cocktails zorgen voor een bysondere diversiteit aan prikkels voor de zintuigen: smaken en geuren.
Dinsdag is onze rustdag. Hihi, dat moet ook gebeuren natuurlijk.
Woensdag- (en zaterdag-namiddag) voorzien we “spel & plant” – de kinderen onder ons zijn bysonder welkom om zich uit te leven in onze speelhoek terwijl de mensen met groene vingers (groot en klein) zich toeleggen op het verzorgen van de plantjes in de kweekplek. Graag zouden we zeker voor augustus en september nog enkele workshops aanbieden rond natuur en kunst, we zijn nog op zoek naar workshop begeleiders. Moest je een ideetje hebben, laat het
me gerust weten…
Donderdag staan de pop-up dinings op het programma, elke week een andere wereldkeuken op de menu, ttz we hebben 3 chef-kokkinnen die ons met veel liefde en toegewijdheid laten kennismaken met de keuken uit hun thuisland, respectievelijk Ethiopië, Indonesië en Syrië. Voor specifieke data graag even kijken op onze Facebook-kalender…
Vrijdag sluiten we dan de week af met een “After-work party” in urban jungle style. Vanaf 17u is t HAPPY HOUR en bieden we iedereen 2 consumpties + 1 gratis aan, je kan je volop laten gaan met de bysondere Carumbola cocktails, biodynamische Warmenbol biertjes, natuurwijnen uit Spanje en Frankrijk, of een eigen receptje home-made limonade of ijsthee… Daarnaast biedt Paul Warmenbol één keer per maand een bierproeverij aan, en komen Lina & the Leftovers ook één keer per maand het gezelschap opluisteren met een open-air concert. Voor de hongerigen onder ons voorzien we de ganse week doorlopend enkele hapjes en tapjes: een croque Hof-heer en croque Bysonder (beiden ook mogelijk uit het vuistje) of een pasta of risotto uit het rijke gamma Slow Food
mogelijkheden rechtstreeks uit Italië… Daar gaat volgens mij elke smullenbek van genieten.
Op zaterdag werken we aan onze innerlijke mens in relatie met de medemens en de buitenwereld.

  1. Gazelle Collage Art biedt “Collageworkshops Visual Storytelling” aan die elke deelnemer toelaat om een verhaal in beeld te brengen. Je wordt hier ook professioneel bij ondersteunt om de beelden, impressies en gevoelens te verwoorden tot je eigen verhaal, wat er schuilt achter de beelden, de betekenis die jij er als maker aan geeft. Je krijgt de kans om stil te staan bij wat dit met je doet en wat het voor je betekent, want zoals we allemaal weten: één beeld zegt meer dan duizend woorden.
  2. Regisseur Salman Saimouaa neemt ons mee op een reis naar “Participatieve drama”. Aan de hand van diverse oefeningen vanuit een gebalanceerd evenwicht tussen lichaamstaal en literaire taal kom je dieper tot jezelf en tot hoe dialoog de belangrijke basis is voor begrip in relaties tussen mensen onderling: mannen en vrouwen (genderkloof), etnische groepen (multiculturele conflicten), grootouders en kleinkinderen (intergenerationele
    discussies). De focus in deze workshop ligt op het op een speelse en ontspannen manier leren verbinden in communicatie in alle lagen van interactie. Ik kijk alvast uit naar een boeiende ervaring.
  3. Daarnaast hebben we – net vers van de pers – ook een Nepalese Ayurveda-specialist kunnen warm maken om bij ons een dagje zelfzorg voor lichaam en geest aan te bieden: “Ayurveda in de keuken en op de mat”, er zal op 30/07 gekookt, gegeten, bijgeleerd en ontspannen worden. En dat vanuit de basisprincipes van wat ons lichaam en onze geest nodig hebben om een gelukkig en gezond leven te leiden. Ik kan niet wachten tot het zover is!!
    En met dit drukke programma sluiten we de week af. Zondag is de tweede rustdag. Behalve de derde zondag van de maand, dan gaan en nog reeds rusten 😉 maar ook op een ontspannen manier samen ontbijten met de “Potluck brunch”. Inschrijven voor deze activiteit hoeft niet, spring gewoon binnen met iets lekkers en laat je verrassen door de
    aanwezigheid van andere passanten…
    Ik ga het hierbij laten. De komende maanden beloven druk te worden want op 10 september mogen we in ’t Hof het
    “Festival van Verbinding” openen, een tiendaagse reeks evenementen doorheen Vlaanderen (Mechelen, Neervelp bij Leuven, Borgerhout en Genk) die inzetten op transitie, verbinding en holistisch leven. De overgang naar een nieuwe wereld waarin de economie van het genoeg een gelijkwaardige plaats vindt naast het circulaire, groene, duurzame en ook de deeleconomie is volop aan de gang. Ik wordt er echt blij van om hieraan bij te dragen. Nog een beetje meer focussen op zelfontwikkeling en dichter bij wat ieder van ons diep in ons hart doet tikken, en vanuit onze ziel de kracht geeft om in de wereld te zetten, en we komen er wel.
    Ik sluit dan ook graag af met een van mijn core beliefs: be the change you want to see in the world. Niet altijd makkelijk maar we doen ons best. En de weg is al half de bestemming 😉
    Een ongelooflijk bysondere zomer.
    Moest je op vakantie gaan: een fijne reis.
    Moest je thuisblijven: veel quality time met je vrouw en kinderen en tot onderweg.
    Bysondere groet, Amber (smilies: klavertje vier, waterkolk, hartenrood)

Contact wordt sterk aangemoedigd

Uiteraard zijn reacties zeer welkom. Meer nog, ze dienen als basis voor een nieuw (kort) verhaal. Noteer wat je goed, slecht of subliem vindt en wacht dan maar af. Het kan altijd even duren, maar het komt er zeker van!

Schrijf een reactie