Uitgetekend basisschema van de synopsis van een verhaal

Modernistische Heilig Hartkerk in Lier krijgt hoofdrol in fictieverhaal

28 januari 2021

Waarom de Heilig Hartkerk een hoofdrol krijgt?

“De restauratie van het interieur van de Heilig Hartkerk op de Antwerpsesteenweg in Lier gaat in maart 2021 van start. De werkzaamheden duren tot eind januari 2022. De Heilig Hartkerk is een uniek voorbeeld van een modernistische kerk naar een ontwerp van Flor Van Reeth (1938-1939)”

Dit citaat uit een krantenartikel in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad wekte eind 2020 meer dan mijn belangstelling. Ik ben opgegroeid op nauwelijks 1,5 kilometer van deze kerk, fietste er dagelijks voorbij op weg naar school, was er tussen 1978 en 1985 misdienaar, mijn ouders zijn er getrouwd en mijn vader was er ook jarenlang lector en voorzitter van de kerkfabriek. Hij heeft meegewerkt aan het dossier voor de restauratie van de buitenkant van de kerk. Het bijzondere gebouw maakt, kortom, deel uit van mijn persoonlijke geschiedenis.

Ik ben voortdurend op zoek naar onderwerpen voor verhalen. Daarom lijkt het me interessant om deze kerk uit te spelen als hoofdrolspeler in een verhaal. Misschien wordt het later nog een roman, maar ik waag me nu eerst aan een stuk proza. Voor alle duidelijkheid: ik ga geen historisch relaas brengen over de geschiedenis van de kerk, noch een stand van zaken van de restauratiewerkzaamheden. Het wordt pure fictie met verzonnen personages en gebeurtenissen. De beschrijvingen van de kerk zijn echter wel levensecht. Tot in het kleinste detail.

Daarom ben ik heel blij dat erfgoeddeskundige bij Stad Lier Stéphanie D’Hulst enthousiast reageerde op mijn vraag om de kerk nog eens te mogen bezoeken. Ik wil alle elementen, die mijn verhaal kunnen stofferen, nog eens netjes noteren. Ze moeten een aanvulling vormen op alle herinneringen die ik zelf aan deze bijzondere plek heb overgehouden.

Details kleuren immers een verhaal, brengen het tot leven en zorgen voor een stevigere betrokkenheid van de lezer.

Details kleuren immers een verhaal, brengen het tot leven en zorgen voor een stevigere betrokkenheid van de lezer.

En ik wil jullie, beste lezer, nu al betrekken bij dit verhaal. Geregeld zal ik jullie hier op de hoogte houden van mijn vorderingen, mijn verhaalkeuzes becommentariëren en mijn ontmoetingen met de verantwoordelijken van de Heilig Hart kerk beschrijven. Uiteraard zal ik jullie ook trachten warm te maken om, eens de laatste zin is geschreven, het ook massaal te lezen.

Mijn eerste aanspreekpunt is secretaris Francis Volckaerts. Met hem heb ik een afspraak om te bekijken wat we precies voor elkaar kunnen betekenen bij het tot stand komen van mijn verhaal. Ik vertel weldra meer over onze eerste ontmoeting.

Ik hoop van harte jullie te kunnen blijven boeien.

Contact wordt sterk aangemoedigd

Uiteraard zijn reacties zeer welkom. Meer nog, ze dienen als basis voor een nieuw (kort) verhaal. Noteer wat je goed, slecht of subliem vindt en wacht dan maar af. Het kan altijd even duren, maar het komt er zeker van!

Schrijf een reactie