Kasteel d’Ursel in Hingene (Bornem) weerspiegelt in de slotgracht

Hertogin Antonine De Mun van kasteel d’Ursel in Hingene lonkt naar pastoor van Heilig Hartkerk in Lier

30 april 2021

Kasteel d’Ursel in Hingene (Bornem) is een heerlijke plek om te verpozen. ‘s Ochtens sturen zangvogels er symfonieën de ether in. Op een van de banken in het park zit ik te genieten en te worstelen met mijn prozaverhaal-in-wording. Voorlopige titel: ‘De kerkuil van het Heilig Hart.’ Ik lees, schrap, noteer wat in de marge en leg af en toe mijn pen neer om rond te kijken. Zou ik hier ergens inspiratie uit de zangerige lentelucht kunnen plukken? Ik kribbel de naam ‘Antonine de Mun, hertogin d’Ursel’ bovenaan pagina 5. Ze was een amateurkunstenares, lees ik in de toeristenfolder, die hier in de tweede helft van de 19de eeuw leefde en creëerde. Zou ik haar als personage laten opduiken in mijn verhaal? Het zou mooi als de pastoor, die de hoofdrol heeft, door een adellijke dame wordt verleid. Er vallen momenteel twee doden in de Heilig Hartparochie, maar van seks valt er amper te genieten. Dat kan dus beter. Want ‘eros’ (levenslust) en ‘thanatos’ (doodsdrift) zijn hoe dan ook twee cruciale elementen die een literair verhaal voortstuwen. Of is mijn hoofdpersoon homofiel? Ik hou het nog even in beraad. Ik realiseer me nu wel dat mijn verhaal nog her en der hapert. Dat het nog moet nog rijpen.

Kiezen voor meer seks is lastig, want heel moeilijk te beschrijven. In veel verhalen balanceert erotiek tussen plat en flauw. Omdat prikkelende ideeën meer dan welkom zijn, strek ik mijn benen in het kasteelpark dat geniet van de lentezon. En plots ligt daar een prachtig geschenk voor mijn voeten.

‘Proficiat!’ Je vond een ‘zwerfboek’. Je mag mij meenemen’, lees ik. Machteld heeft het handgeschreven briefje, dat bij het boek zit, ondertekend en vraagt me om een boodschap te plaatsen op www.boekenjagers.be. Een kleine moeite. Ik haal het boek ‘Candy’ van Terry Southern uit het plastic zakje. De tekst op de achterflap biedt perspectieven: ‘Op haar zoektocht naar wereldwijsheid en ervaring beleeft Candy tegen wil en dank spannende en komische avonturen met de tuinman, de professor en de dokter.’ Mijn interesse is alvast gewekt. Al vrees ik wel een beetje dat er iets niet klopt. Seks vermengen met komische elementen leidt immers zelden tot opwindende hoogstandjes. Maar als Terry Southern daarin slaagt, heb ik weer iets bijgeleerd.  

Contact wordt sterk aangemoedigd

Uiteraard zijn reacties zeer welkom. Meer nog, ze dienen als basis voor een nieuw (kort) verhaal. Noteer wat je goed, slecht of subliem vindt en wacht dan maar af. Het kan altijd even duren, maar het komt er zeker van!

Schrijf een reactie