Het boek 'Het landschap van de polyfonisten. De wereld van de Franco-Flamands' van Paul Van Nevel.
'Het Landschap van de polyfonisten' kleurt het interieur van Véronique

Levenskleuren

19 maart 2021

Al wat haar leven de vijf voorbije decennia kleur gaf, gaat Véronique in deze onderneming stoppen. Klanken weerklinken dagelijks in haar hoofd. Het geeft haar die immer aanwezige vrolijkheid die haar zo typeert. Ze leerde klassieke gitaar en dwarsfluit aan de SAMWD in Lier, zong vele jaren bij het Vocaal ensemble Helicon o.l.v. Geert Hendrix. Altijd gaat ze op zoek naar harmonie. Wat past er bij elkaar? Hoe vormen klanken en kleuren een sterker geheel? Hoe kan je schoonheid telkens opnieuw naar een hoger niveau tillen? Warmte, harmonie en schoonheid vindt Véronique bij de Vlaamse Polyfonisten. Het boek Het landschap van de polyfonisten. De wereld van de Franco-Flamands van Paul Van Nevel siert haar interieur. Het verhaal van componisten/zangers die in de 15de en 16de eeuw het muzikale landschap kleurden in het vierkant van Brugge, Mons, Saint-Quentin en Boulogne-sur-Mer, past helemaal bij Véronique. Wie het boek leest, kan zich moeiteloos een minutieus aaneengeregen wandtapijt van verfijning voor de geest halen. Het is een ode aan de schoonheid die haar diep raakt en stevig beetpakt. Exact naar dat gevoel is Véronique ook met haar stoffen op zoek.   

Google is de vriend van ons allemaal, maar nu toch nog iets meer die van Véronique. Elk vrij uur spendeert ze met die zoekmachine die haar – voorlopig nog virtueel- naar Parijs en Indië brengt. Daar wil ze ook naartoe! Om te ontdekken hoe de prachtigste weefsels worden geproduceerd, welke reisroute ze afleggen en hoe zij die tussen haar vingers kan laten glijden en kan ruiken. Ze wil voelen, kijken, vergelijken en combineren. Maar ze is vooral nieuwsgierig naar de mensen die met passie aan een weefgetouw zitten, op de markt staan of een vitrine inrichten. Véronique weet nu al dat indigo bij haar werkt als een magneet. Met die kleur is ze emotioneel verbonden. Zo laat ze iedereen zien hoe ze die prachtige stoffen teder streelt met haar bruine ogen.

De zoektocht is nog maar net begonnen, maar ze heeft al een geweldig voorbeeld: Atelier Scarlette in Parijs: www.scarletteateliers.com. Het is het verhaal van Pauline Bijvoet dat in New Delhi startte toen ze daar in 2013 in de ban van het textiel raakte. In 2016 was haar eigen atelier een feit. Zo iemand kan Véronique heel erg bewonderen. Het verhaal van die vrouw raakt haar. Het is zeker een tussentijds doel om Pauline te ontmoeten in Parijs of zelfs te logeren in haar gasthuis in New Delhi. Om dan met haar thee te drinken en wetenswaardigheden over stoffen te delen. Met zacht potlood heeft ze in haar roze agenda genoteerd: Parijs 2021, bezoek aan Ateliers Scarlette en New Delhi 2022, verblijf in gasthuis Scarlette. Dankzij deze inspirerende doelen voelt Véronique dat ze echt leeft.

Contact wordt sterk aangemoedigd

Uiteraard zijn reacties zeer welkom. Meer nog, ze dienen als basis voor een nieuw (kort) verhaal. Noteer wat je goed, slecht of subliem vindt en wacht dan maar af. Het kan altijd even duren, maar het komt er zeker van!

Schrijf een reactie